Eftersök i väglöst land

Eftersök i väglöst land

Innebörden av att kunna ta sig fram över allt får en helt ny betydelse när man lämnar de asfalterade vägarna i Stockholms län. Våra kollegor i norr löser dock sin uppgift med förtjänst.

I skarpt läge gällde det att snabbt ta MC-ordonnanser från FMCK Luleå tillsammans med deras Husqvarna 258-motorcyklar. En person var försvunnen och det varnades för nattfrost. FMCKs ordonnans-mc är de fordon som snabbast tar sig över både fjäll, myrar och vattendrag och ihop med en MC-ordonnans blir eftersöket det allra mest effektiva – i all sorts terräng.
Eftersöksplatsen var Ritsem nära den norska gränsen, 38 mil från Luleå. Sökområdet låg kring fjället Allak på andra sidan Akkajaure, som är ett större vattendrag. Transporten behövde därför ske med helikopter.
MC258:orna transporterades som hängande last och det märktes att helikopterpiloten var särskilt skicklig att frakta motorcyklarna, då det är vanligt arbetsredskap inom renskötseln. FMCK i samarbete med andra frivilligförband är den bästa kombinationen för högsta effektivitet. Denna gång var det Polisen som kallade på oss genom Luleå Hemvärnskompani F21. En MC-ordonnans i kåren blev uppringd mycket sent på kvällen och var på plats med 3 startklara MC-ordonnanser med motorcyklar och utrustning kl 07.00 nästa dag.

Foto: Claes Ågren FMCK Luleå

 

By |2016-10-29T09:28:14+02:00September 26th, 2016|Medlemmars berättelser|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment