Aurora 2017 – Rapport från Gärdet

Aurora 2017 – Rapport från Gärdet

Under den stora försvarsövningen Aurora 17, så inbjöd Försvarsmakten till, Försvarsmaktens dag på Gärdet i Stockholm. Där kunde allmänheten få stifta bekantskap med alla olika delar som Försvarsmakten har och besitter. Det var allt ifrån dyktankar, pansarvagnar och båtar, till flygplan. Storstockholms brandförsvar var också med på ett hörn. Sedan var samtliga frivilligorganisationer representerade via FOS på den gröna sidan och via MSB på den civila sidan. Det var här som Civilförsvarsförbundet Stockholm kom in på ett hörn. Vi blev inbjudna att stå hos MSB tillsammans med Bilkåren och Svenska Blå Stjärnan.

Vi var en trupp på två personer som var vid Gärdet redan kl 0730 på söndagsmorgonen. Vi skulle ju ändå samlas klockan 8. Det visade sig snabb vara en liten miss. Vi kom till en beväpnad postering som talade om att området var avspärrat, om man inte hade rätt behörighetskort med sig. Även om han skulle släppa in oss, skulle vi inte komma så långt innan nästa postering skulle plocka upp oss. Vi fick då kontakt med Cecilia, som även var MSBs huvudansvarig för tältet. Hon fick en trevlig promenad upp till oss och vi fick sedan komma in utan problem.

Väl nere vid det stora vita tältet (varför nu allt civilt måste vara så vitt) blev vi tilldelade ett hörn, som sedan växte till en kortsida. I vanlig ordning hade vi med oss massor av material i form av informationsblad och även stora delar av en krislåda. Framåt klockan 9 kom bilkåren och strax senare även Svenska Blå Stjärnan. Vi samsades om utrymmet och fick även informationsblad ifrån FOS, att spinna vidare på, så vi kunde rekrytera frivilliga till någon av de 18 organisationerna. Precis innan klockan 11 när allt skulle börja, så fick vi även förstärkning av två stycken ifrån Svenska Lottakåren.

I tältet så fanns bland annat MSB, Livsmedelsverket, Migrationsverket och Länsstyrelsen i Stockholm. Vi gick runt och tittade på varandras upplägg och knöt lite nya kontakter och hälsade på gamla bekanta.

Under dagen så pratade vi massor om hemsäkerhet, hur man hittar saker till sin krislåda och vad man redan har hemma. Varje ny människa man pratade med, var en ny upplevelse och vi lärde oss saker åt båda hållen. Detta varvades med uppvisningar i form av överflygning med JAS, Fallskärmshoppare, luftlandsättning med helikopter och fältartisterna som sjöng och spelade. Det var en lång dag med många intryck och enligt utsago 80 000 besökare. Vädret höll sig väl och det mesta av vårt material tog slut. Så även Försvarsmaktens vatten och bananer.

Daniel Andersson & Malin Grentzelius

By |2017-09-26T07:09:54+02:00September 26th, 2017|Events, Reportage från övningar|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment